Saturday 8 November 2008

За международната търпимост

           Винаги съм се дразнел на националистическите движения и идиотщинологията им. Днес А-така призовава „да върнем България на Българите”, утре Все-така ще прокламират „да върнем Венера на Марсианците”. Ами колкото по-шарено толкова по-добре! Едно типично българско доказателство - нима варено яйце със сол може да бъде по-вкусно от варено яйце със шарена сол?
           Та не харесвам и изказвания тип няма македонски народ и език. Е как ще няма? Има! Българският е македонски написан на арабска пишеща машина! Или май беше обратното, толкова се изписа, изказа и из***сра, че се обърках. Както и да е няма да го крия. И аз съм от малцинственото население. Чиста проба Шопландец съм. Е мама и тате не са от същата местност, ама нали ви писах, че аз съм търпим към чуждите народи... Пък и към чуждите религии, ей на мама и тате са православни христяни, аз пък си вярвам просто в Бог.....
           И мисълта ми е не може ли всички народи по земното кълбо - Шопландци, Родопчани, Рилани, Пиринчани, Странджанци, Доброджани, Кърджалии, Мизийци, Макдоналци, Кюстендилци, Майни да се обединим в едно и да съжителстваме мирно в една страна. А именно САЩ.......

Wednesday 5 November 2008

Петък 13

          Отварям трудно клепки. Все едно са от унурбиум или поне от олово със същата относителна маса. В крайна сметка шопския инат надделява над законите на физиката и отварям очи. Поглеждам съмнително часовника - 9.40. Да, да! Пак поглеждам 9.40. Май да.
         Ставам с велик ентусиазъм, и като един истински Колумб, съм на път да открия банята. Само, че като него минавам първо през всички други стаи и не я откривам.
          Решавам да не „летя само по прибори” и отварям отново очи. Кой беше казал на смъртния си одър "Светлина, още, дайте още светлина"? Явно някой е изпълнил поръчката му с известно закъснение, но нали все пак живеем на Изток от Рая. Мисля си умолително: „не може ли светината за малко да престане да се движи така закостеняло(разбирай праволинейно) и да започне да кривва лека-полека от моя поглед?”. Не ме разбирайте погрешно, но когато гладката ви мускулатура не се е разбудила още, акомодацията не се получава и чувствам очите си като черни дупки - от където и да минава светлината, тя неминуемо е засмуквана в очите ми.
           Вече съм в банята! Аха, получи се малко като с Вашку Да Гама(ама не от село Рупча), трябваше да мина през терасата, да се прехвърля в коридора на кооперацията, да си вляза в нас и да стигна банята. Само, че когато обикаляте Африка, не ви среща кучето на съседката, някак си по-лесно е...
Напреднал съм - пускам водата. Естествено имам честта да живея в сграда от 1939 г., хубаво строителство, но Втората световна война е оставила отпечатъка си - топлата вода може и бавно да идва, но си имаме бомбоубежище....
           Вече примирил се, че ще се мия със студена вода, посягам към тубичката с паста за зъби. Все още не иползвам пълноценно зрението си, може би това е причината да съм с "очи пълни, ръце празни". Мисля да обърна нещата в моя полза, а именно - "очи празни, ръце пълни". Не. Няма да стане. Поне докато не купя нова паста за зъби. Тази тук все едно е минала през клизма. Обемът на тубичката е отрицателен, с други думи толкова е изтискана, че налягането в тубичката е ниско, като да ме засмуче. Успявам бързо да затворя тубичката и изхвърлям този портал към ада. Това беше на косъм!
           Расисткото в мен започва да се обажда. Започвам, за сега само да си мисля лоши неща за петък 13, не че съм суеверен, но нали се сещате, толкова усилия, за малко по-малко пломби.
           За моя радост се сещам, че аз съм много, ама много далновиден. Толкова, че преди около полвин година съм оставил една паста за зъби в шкаф. То ученото си е учено.
           Ама недоучено - изтекъл срок на годност. Не съм лигав за това и започвам разбора на ситуацията - пише годно до 12 .4.2007. На английски best before - ето тук е разковничето. Ние като българи, не гледаме на факта, че нещо е годно - като че е най-добро, все още. То или е годно или не става. Аферим на побратимите от Шотландия. Един Скоч от мене за Боно!
Друго ми прави впечатление - best before. А не съм претенциозен (стига да не става дума за жени) - може да не е най-доброто, но аз какво ли не съм изтърпявал, та това ли?
          Започвам да мажа четката с паста(мислих да пробвам обратното, но после се сетих, кое, как ставало). Вече съм изхабил вода за 3 еритрейски села(=10 Йеменски града). Ако в Адена ме видеха какво правя, да са ме скъсили с една глава...
          Но в природата няма празно място, нищо напразно не отива - спира водата. Вода е силно казано. Между пясъкът, филца, абразивните частици, античния мрамор и другите скални формации има по капка 2 вода (със съмнителен химичен състав, като че ли не H20, а PB2O), но това не е от стари тръби или инсталации, изобщо. От Софийска вода казаха че и в "Европа правели така" - даже поясниха защо, въпреки, че нямаше нужда, щом и в "Европа правят така", трябва да се радвам, че и аз мога така, не са ми нужни никакви пояснения. Поясниха, че абразивните частици изчистват лицето, когато се миеш с тях. Идеята като цяло е добра, но все ми се налага да махам филтрите, когато пускам водата. А и тези белези, които ми останаха по лицето малко ме дразнят, не искам да звуча самовлюбено, но....
          След още няколко минути чакане започват да се появяват първите признаци, че докарват водата(приближаващи се стъпки, отдалечаващи се стъпки) . Все едно я докарат с каруци, а не по тръбите. Ама така е по-добре, нали разбирате - еко транспорт, както се казва "Като по Европейски". Тази вода ми напомня за магнитно поле, не я виждаш, не я чуваш, не я усещаш, но знаеш че някъде в пространството съществува. Въпреки лошия си дъх, и неприятен вкус се чувствам Европеец до корените на зъбите си. Но нищо не идва ей така, на тепсия, за да си европеец трябва да платиш цената! А толкова рано сутрин и сунит не ща да съм.
         Водата вече тече като мед (пак заради онзи интересен химичен състав, ех чудеса на природата!). Чудя се дали утре водата няма да е в гъзообразно състояние, защото днес е само в безообразно. Бе, да я направят веднъж за винаги на плазма и топлина отделя и малко обем има и водата ще е топла, няма да има Топлофикация. Няма да се изразходва енергия да ни топлят водата за парнотото, е не че сега специлно ви я топлят, горещата вода в радиаторите ви е отпадъчен продукт на Ел. централите. Но явно някой заместник вице - премиери и министри на енергетиките не знаят този факт...
Намокрил съм си четката. Чуствам се като храбрия шивач (може да не си е мил зъбите, обаче е бил храбър!). макар и не толкова храбът започвам да четкам зъбите си. Нещо ми киселее. Не от настроението.
         Въпреки премеждията, не съм се отказал от четката за зъбите. Обаче тази паста, здраво си киселее и изобщо не и пука. Докато разсеяно си мия зъбите и не обръщам внимание на закачливия й (при)вкус, чета съдържанието на пастата. E 234, E 4554, E 38483, E 2943839543....Аз рабира се не съм спал в час по химия и съм запомнил всичките 49 347 843 съкращения на латински имена. Даже знам кое на латински, какво означава. А това E 38483 се сетих, че беше мазнина от Лангуста. Ами E 234, това беше око от Тунци (риба Тон). До колкото знам при подходящо налягане, температура и влажност на въздуха и след определен период от време тези две смесици образуват сложния Крокодилов алкохол - Injektupliaktorius, който е известен в България под търговското име Инжектопляктор.
          Вече съм си измил зъбите. Но съм една четка "вътре" (ако искате капо или фира, да не казвам на загуба). Явно полиетиленовите молекули не са издържали да бъдат смесвани с тези морски карантии (E 38483, E 234).
Не мисля какво им е на зъбите ми. Когато ходя на зъбо(лекар), те мислят ли какво ми е на мене?
           Но днес всичко е позволено. Ако да кажеме, когато слизам надолу по стълбите и стане земетресение и пропадна няколко етажа по-надолу това е защото сме петък 13. Разбира се има и по-"европейски" вариант. Монтират асансьор в коридора. Влизам и там засядам. Ако да кажеме, изляза на улицата и ми падне роял от времето на Луи XIV Слънчасалия Крал, (по-добре дайте един роял от Пушкиново време, че не е толкова ценен) и това е от датата. И да се е насочил метеорит към Земята, пак няма да се учудя, само тоя Брус Уилис, да не вземе да го строши, че какъвто е вандал...
            Въобще зад океана не си играят на трудоваци, само нагоре растат(е и настрани, даже повече), един вид "ъпгрейдват се хората". То не е интересно иначе - стрелят те 15 минути с оръжия за масови унищожения, разрушават целия Долен Манхатън, а после, се оправдават, че бил много мръсен квартал. Моля ви се или марсианци и лазери, или силата няма да бъде с Вас.
Започвам бавно да се обличам - съседката отсреща мрази този сублинен момент, трябва да включва биноклите на инфрачервен режим, че завесите са си дебелички. Поглеждам и часовникът.
F'R 4-12
        Още един поглед от онзи тип за масово унищожение.
F'R 4-12.
        Опа! Не сме F'R 4-13! Оня метеорит, няма кой да го строши. Рояла надолу си хвърчи. Няма да припарвам стълбището. Петък 12 сме. Черен ден! Добре, че поне кооперацията е стара и има бомбоубежище. Леле, леля Радка е заключила мазето. Този път мисля че сме прокълнати.